Aranygaluska




HOZZÁVALÓK

A tésztához:
500 g finomliszt
5 evőkanál porcukor
3 tojás sárgája
250 ml tej (picit több)
50 g olvaszott vaj
25 g friss élesztő (vagy 2 teáskanál szárított)
csipet só
fél citrom reszelt héja

A rétegezéshez:
250 g őrölt dió
5 evőkanál kristály cukor
100-130 g olvasztott vaj

A sodóhoz:
50 g kristálycukor
45 g búzaliszt 
750 ml tej
5 tojássárgája
1 vaníliarúd (magjai és a héja is!)

1. A tészta hozzávalóit gyúrd homogén, szép fényes tésztává. 
2. Meleg helyen keleszd a duplájára és míg kel a tészta, vajazz ki egy 26 cm-es tortaformát. Aztán egy tálkában olvaszd meg a vajat, egy másikban keverd össze a cukrot és az őrölt diót! Tedd sorba magad elé a tálakat! Balról jobbra: vaj, dió, tortaforma. 
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd 2,5 cm vastagságúra, majd közepes vagy kicsit kisebb pogácsaszaggatóval szaggass ki belőle kis korongokat. A kiszaggatott tésztadarabkákat először a vajban, utána a cukros dióban forgatsd meg, majd tedd a tortaformába egymás mellé, de nem kell nagyon szorosan! Nekem két réteg tészta fért a formába, és szinte semmi dió nem maradt. Ha neked maradna, szórd nyugodtan a tetejére! 
4. Takard le konyharuhával és hagyd kelni 10-15 percig. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és 30 perc alatt süsd aranybarnára. 
5. Ennyi idő alatt biztosan el tudod készíteni a végtelenül egyszerű vaníliasodót: Egy lábosban keverd csomómentesre a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet, fokozatosan adagolva hozzá a tejet. Amikor az összes tej benne van, tedd bele a félbevágott vaníliarudat is. Ha biztosra akarsz menni akkor vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be kb. 15 perc alatt. Ha bátor vagy, akkor kis lángon is lehet, esetleg indukciós főzőlapon 6-os fokozaton. Ebben az esetben tényleg egy pillanatra sem hagyhatod abba a keverést. Mikor a sodó elérte a megfelelő sűrűséget, vedd le a tűzről/vízgőzről, és öntsd át egy impozánsabb (hideg) edénybe, vagy kevergesd még pár percig lábosban, hogy az edény falától túl ne melegedjen és oda ne kapjon a sodó! 
6. A kész aranygaluskát nehéz szalonképesen enni, de nem is ez a cél. Mártogassátok a sodóba vagy öntsétek a saját porciótok tetejére, ahogy jól esik! :-)








Popular Posts