vega hamburger pogácsa
HOZZÁVALÓK:
125g zabpehely (30 percre kb.200ml sós, langyos vízbe áztatva)
240g bab konzerv, pürésítve
100g zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma, megpucolva, aprítva
2+1 gerezd fokhagyma, zúzva
1 sárgarépa, reszelve
1/2 szál szárzeller, reszelve
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál mustár
2 teáskanál oregano
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál csemege paprika
1 marék reszelt parmezán sajt
1 tojás
1 teáskanál só (vagy több, ízlés szerint)
frissen őrölt bors
napraforgóolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. Párold meg a hagymát egy kis olajon és amikor majdnem kész, adj hozzá két gerezd fokhagymát zúzva. Párold őket együtt még egy pár pillanatig, majd jöhet bele a répa és a zeller.
2. Ha a zöldségek átpuhultak, (kb. 5 perc) vedd le a tűzről és borítsd át egy nagy tálba. Add hozzá a +1 zúzott fokhagymát és minden egyéb hozzávalót.
3. Jól dolgozd össze hogy az fűszerek mindent átjárjanak. Nedves kézzel formázz belőle maroknyi/ökölnyi golyókat amiket lapíts szét szép kerek hamburger pogácsává. A méret és a vastagság nálunk vita tárgyát képezi, szóval ezt rátok bízom, ahogy ti szeretitek.
4. Hevítsd fel a napraforgó olajat egy serpenyőben és süsd át közepesen-erős lángon a pogácsákat. Sztem akkor finom, ha szép barna kérge lesz, akkor hasonlít az íze a legjobban a husira.
5. Ha több pogácsa marad mint gondoltad, ne süsd őket készre, csak félig. Ha kihűlt le lehet őket fagyasztani.