Tejpite
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
250 g sima liszt plusz egy kevés a deszkára
50 g porcukor
125 g hideg vaj felkockázva
1 nagy tojás
1 löket tej
A krémhez:
600ml félzsíros tej
1 vaníliarúd
1 diónyi sózatlan vaj
2 nagy tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
1½ evőkanál sima liszt
75 g porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A karamellhez:
130 g porcukor
1. A tészta hozzávalóit tedd egy tálba. Dolgozd össze minél gyorsabban (kézzel vagy géppel) majd formáld a tésztát gombóccá és tedd a hűtőbe 30 percre.
3. Vékonyan olajozz be egy 24 cm átmérőjű piteformát. Belisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát 0,5 cm vastagra. Lazán tekered fel a tésztát a sodrófára, majd göngyöld le a forma fölött, és az oldalához finoman nyomkodd hozzá. Vágd le a kilógó fölösleget, és azzal tapaszd be az esetleges lyukakat. Egy villával mindenhol szurkáld meg az alját, majd 20 percre tedd a fagyasztóba.
4. Melegítsd elő a sütőt 180 ° C - ra (gázsütőn 4 - es fokozat). Fektess a tésztára sütőpapírt és töltsd meg kerámia sütőgolyókkal. Süsd 10 percig.
5. Vedd ki a tésztát sütőből, távolítsd el a golyókat, tedd vissza és süsd további 10 percig.
6. A töltelékhez öntsd a tejet egy kis lábosba, add hozzá a vaníliarúd magjait és lassan forrald 15 percig. Vedd le a tűzről és tedd bele a vajat. Hagyd langyosra hűlni.
7. Egy tálban keverd össze a tojást, a kétféle lisztet és a cukrot, majd add hozzá kis adagokban a tejet. Borítsd vissza a lábosba és folyamatosan keverve, alacsony hőmérsékleten sűrítsd be (5-10perc).
8. A tölteléket öntsd a tésztaformába és szitálj rá őrölt fahéjat. Süsd 20 percig, majd hagyd hűlni.
9. A tálalás előtt készíts hozzá karamellt: Közepes hőfokon, keverés nélkül olvaszd meg a cukrot egy-két evőkanál vízzel, hogy halvány aranybarna legyen, majd csurgasd a süteményre és oszlasd el egyenletesen. Szobahőmérsékleten hagyd teljesen kihűlni, majd kocogtatással törd meg a karamellbevonatot, és tálald. Lehetőség szerint fogyasszátok el azonnal mert másnapra a karamell bevonat cukorsziruppá változik.