hamburgerzsemle
Ez a zsemle kicsit édes és inkább kalács jellegű, ezért nem a fancy hamburgerhez, inkább a retro változathoz ajánlom.
HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:
1 tojás
500g liszt
25g élesztő
300ml tej
2.5 evőkanál méz
1 teáskanál só
50ml napraforgó olaj
ELKÉSZÍTÉS
1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel dagaszd szép sima tésztává. Akkor jó, ha nem ragad sem a kezedhez, sem az edény falához. Amikor kész, fedd le és kb.45 perc alatt keleszd a duplájára.
2.A megkelt tésztát borítsd egy kilisztezett felületre és gyúrd át. Formázz belőle cipót és vágd 12 részre. A 12 bucit gömbölyítsd és tedd őket szépen sorba egy sütőlemezre vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. A gömbök elsőre talán kicsinek fognak tűnni neked, de emberesre megnőnek majd, ha letakarva hagyod őket 20 percig pihenni. Ennyi idő alatt nagyjából a duplájára kell, hogy dagadjanak.
3. A kelesztés végén kend meg a tetejüket tojássárgájával, majd melegítsd be a sütőt 200 fokra. 20 perc alatt mélybarnára sülnek.