Diós-pisztáciás almatorta
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
200 g liszt
1 csipet só
100 g cukor
100 g hideg vaj
2 tojás sárgája
1-2 csepp vaníliaaroma
2-3 tk hideg víz
A töltelékhez:
30 g vaj
2-2 ek cukor
200 g alma
50 g natúr pisztácia
50 g tört dióbél
1 csipet fahéj
3 tojássárgája
1 ek vaníliáscukor
150 ml tejszín
1. A tészta hozzávalóit villával vagy robotgéppel dolgozd össze. Hideg kézzel gyorsan gyúrd át, hogy a lehető legkevésbé melegedjen át a tészta. Amikor összeállt, folpackba csomagolva tedd fél órára a hűtőbe.
2. Amíg pihen, készítsd el a tölteléket: olvaszd fel a vajat 2 ek cukorral, párold meg rajta az almakockákat (kb. 3 perc), majd add hozzá a pisztáciát, a diót, a fahéjat, és hagyd hűlni.
3. A tojássárgáját a tejszínnel, a másik 2 ek cukorral és a vaníliáscukorral keverd el. Vedd ki a tésztát a hűtőből, nyújtsd akkorára, hogy egy 28 cm-es piteformán 3-3 cm-t lógjon túl. Lisztezd be a tészta tetejét és csavard fel a sodrófára. Emeld az előkészített (kivajazott, kilisztezett) forma fölé és óvatosan hengergesd le róla, hogy lazán beleüljön a formába. Ha a formában van a tészta és összeillesztetted az elszakadt részeket, kicsit szurkáld meg a tészta alját, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Vágj ki sütőpapírból egy akkora kört, amekkora befedi a tésztád, majd tedd a tészta tetejére és szórj rá kerámiagyöngyöt vagy rizst, babot... bármit ami lenyomja. Tedd a tésztát 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig. A széle lehetőleg ne barnuljon meg.
4. Vedd ki a sütőből, szedd le a sütőpapírral együtt a nehezéket a tetejéről. Az elősütött tésztára öntsd először az almás keveréket, majd pedig rá a tejszínes szószt! Tedd vissza a sütőbe és 15-20 percig süsd! Ha kész, hagyd kihűlni és tálalás előtt szórd meg porcukorral.