Cukkini főzelék
HOZZÁVALÓK
A főzelékhez:
1 kg cukkini
50 g vaj
só és frissen őrölt bors
1 citrom
300 ml tejszín
200 ml tej
2 púpos evőkanál liszt
2 csokor friss kapor
személyenként 1-1 tükörtojás
1. A főzelékhez reszeld le a cukkinikat nagy lyukú reszelőn.
2. Egy mély lábosban olvaszd meg a vajat, add hozzá a cukkinit, a citrom héjjának két csíkját, sót, borsot és párold kb 10-15 percig. Közben a tejet, a tejszínt keverd csomómentesre a liszttel és öntsd a megpuhult cukkinira, majd keverd bele az apróra vágott kaprot is.
3. Sűrítsd be, süss a tetejére egy tükörtojást, és kész is.
A húsgolyókkal sem rossz, de mi mindig a tükörtojás mellett döntünk. Finomabb, vega, és kevesebb macera.
A húsgolyókhoz:
500 g darált marhahús
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors
1 kávékanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál csípős, őrölt pirospaprika
a sütéshez 200ml olaj és 4 evőkanál vaj
1. Gyűrd össze jól a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és az összes többi hozzávalót, beleértve a finomra aprított petrezselymet is. Fűszerezd meg sóval, borssal, majoránnával, csípős pirospaprikával, és gyúrd alaposann össze. A masszából nedves kézzel sodorj kb. 3cm átmérőjű rudakat, amiket szeletelj fel 3 cm-es darabokra. Így könnyebb golyóvá formálni őket.
Olvaszd össze egy serpenyőben az olajat és 4 evőkanál vajat, majd mérsékelt lángon, néha megforgatva 8-10 perc alatt süsd meg benne a húsgolyókat. Az elkészült húsgolyókat csepegtesd le, és tálalásig tartds melegen.