Túrós rózsa
HOZZÁVALÓK
Tészta:
300ml langyos tej
2 ek cukor
25g friss élesztő vagy 7g szárított
500g finomliszt
1/2 tk só
1 tojás
3 ek olaj
Töltelék:
500g túró
1 csipet só
2 ek búzadara
4 ek porcukor
1 citrom reszelt héjja
70 g mazsola
2 tojás
A tetejére:
1 tojás
1. Szórd az élesztőt és 1 tk cukrot a langyos tejbe és várd meg amíg kicsit felfut. Add a tészta összes többi hozzávalójához és gyúrj belőle közepesen kemény, de jól nyújtható tésztát. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezedhez, tedd kelesztőtálba fedd le beolajozott fóliával és meleg helyen keleszd 45 perc alatt a duplájára!
2. A megkelt tésztát vékonyan belisztezett felületen vágd 14 egyforma darabba, formázd őket egyesével bucivá, majd konyharuhával letakarva hagyd 10 percig pihenni.
3. Közben készítsd el a tölteléket: Verd kemény habbá a tojásfehérjéket. Add a tojássárgákhoz a töltelék többi hozzávalóját és alaposan keverd el őket, majd óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
4. A gombócokból egyesével nyújts 2 mm vastag és kb.18 cm átmérőjű körlapokat. Vágd be a köröket a szélüktől a közepük felé, négy helyen, egymástól egyenlő távolságban. Tegyél a tészták közepére 1-1 evőkanál tölteléket majd hajtodatsd a töltelék köré a bemetszett szirmokat. Az első után a vele szemben lévő következik, majd a maradék kettő.
5. A megformázott rózsákat tedd sütő- papírral borított sütőlemezre és kb. 30 percig hagyd kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A rózsákat kend meg felvert tojással, és kb. 20 perc alatt süsd aranyszínűre.