Svéd húsgolyók
4-6 személyre
HOZZÁVALÓK
A húsgombóchoz:
500g darált marhahús
1 tojás
100ml tej
75g zsemlemorzsa
egy marék durvára aprított kapor, petrezselyem, snidling
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
A szószhoz:
300 ml marhahúsalaplé vagy fél leveskocka
60 ml tejszín
1 evőkanál sima liszt
1 evőkanál áfonyalekvár
A tálaláshoz
150-200g áfonyalekvár
ELKÉSZÍTÉS
1. Készítsd el a sültkrumplit párhuzamosan a húsgombócokkal ahogyan szoktad (sütőben, fritőzben, airfryerben…ahogy akarod!) A gombócok és a szósz elkészítése nagyjából 45 perc, így időztsd a sütést.
2. A húsgombóc hozzávalóit dolgozd össze alaposan egy teáskanálnyi sóval meg egy kevés frissen őrölt borssal. Válaszd kétfelé a masszát, és mindkét részt sodord kolbász alakúra. Mindegyik félből vágj 15-15 egyforma méretű darabot, és benedvesített kézzel kerekítsd őket egyenként gombóccá és tesd őket egy olajjal kikent tányérra.
3. Közepes lángron hevíts fel egy-két evőkanál olajat egy serpenyőben. Nem kell sok, a daráthús biztos engedni fog zsírt (bőven). Ha már forró az olaj, tedd bele a húsgombócokat, és süsd őket kb.10 percig amíg szép pirosak nem lesznek minden oldalon, időnként rázogasd meg az edényt vagy forgasd meg a gombócokat, hogy egyenletesen piruljanak.
4. Szedd át a húsgombócokat egy nagy tálra. Az edényből kanalazd ki a zsírt, majd öntsd bele az alaplevet.
5.A tejszínt keverd el a liszttel és egy púpozott evőkanál áfonyalekvárral. Ha az alaplé felforrt, add hozzá a tejszínes keveréket és fűszerezd ízlésed szerint. Forrald össze és takarékon főzd addig, amíg a szósz besűrűsödik.
6. Tedd az asztalra külön-külön tálakban a sültkrumplit, a húsgombócokat, a lekvárt és a szószt, hogy mindenki kedve és ízlése szerint állíthassa össze a saját adagját.
Enjoy!