kakaós kalács
Hozzávalók:
180 ml tej
2 tojás
450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
1 tk só
50 g porcukor
50 g puha vaj
25 g friss élesztő vagy 2tk szárított
30 g kakaópor
20 g porcukor
5 ek víz vagy tej
1. Kézzel vagy géppel dagaszd a hozzávalókat szépséges tésztává.
2. Ha a dagasztás kész, felezd el a tésztát. Az egyik felét tedd egy kiolajozott tálba, a másikat hagyd a dagasztóban. Keverd össze a kakaóport és a cukrot annyi tejjel vagy vízzel, hogy sűrű és krémes legyen! Tedd a dagasztóban maradt fél adag tésztához és folytatsd a dagasztást addig, amíg a hozzávalók szépen elegyednek egymással és a tésztád ismét elválik az edény falától. Ha elkészült, tedd át egy másik kiolajozott tálba. Mindkét tésztát takard le beolajozott fóliával és hagyd kelni egy órán keresztül.
3. Ha kész eldöntheted, hogy mennyire bonyolult formát adsz a kalácsnak. Ha sietsz, akkor a kakaós és a sima tésztából is formázz egy-egy hurkát és tekerd össze őket. Ha ráérsz babrálni vele, akkor mindkettőt felezd el és sodorj négy rudat belőle, majd négyes fonással készítsd el a kalácsot.
4. A fonogatás után le kell takarni beolajozott fóliával, és 30 perc kelesztés után 180 fokon megsütni. 20-25 perc alatt lesz kész. Rácson hagyd kihűlni!