Húsvéti kalács
Hozzávalók:
180 ml tej
2 tojás
450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt
1 tk só
50 g porcukor
50 g puha vaj
25 g friss élesztő vagy 2tk szárított
100 g mazsola
(nem kötelező)
1. Kézzel vagy géppel dagaszd a hozzávalókat szépséges tésztává! (Tehetsz bele mazsolát is – mi ebben az esetben inkább a mák mellet döntöttünk.) Meleg helyen hagyd kelni 1 órát vagy amíg a tészta a duplájára nő.
2. Ha egy nagy kalácsot szeretnél: oszd három részre a tésztát, sodorj belőle hurkákat és fond be! Ha kisebbeket szeretnél, akkor nyolc részre vágd fel, majd ezt a nyolc kis bucit oszd 3-3 darabra! Ezekből sodorj hurkákat és fonogasd végig a nyolc kis kalácsot!
3. Tedd sütőpapírral bevont tepsire a fonatot/fonatokat, takard le beolajozott fóliával, és keleszd kb. 30 percig. Tartsd azért szemmel, mert a kicsiknek kevesebb is elég. A cél, hogy ne veszítsék el a formájukat. Ha megkelt a kalács, kend meg a tetejét kis vízzel felhigított tojássárgájával (szórd meg mákkal, ha te sem a mazsolás verziót választottad) és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig! A kisebb kalácsoknak elég lehet kevesebb is. Ppontosan nem tudom mennyivel, az illata alapján szoktam tudni, hogy mikor kész. Ha nem szórtad meg semmivel a kalácsot, azt javaslom, hogy olvasztott vajjal kend meg a tetejét még forrón, mert akkor a héja jó puha marad!