CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ
HOZZÁVALÓK 40db kekszhez:
150g zabpehely
150g liszt
1tk szódabikarbóna
4 púpos ek kakaópor
100g étcsokoládé
100g puha vaj
300g barna cukor
2 tojás
1. A zabpelyhet kis lángon pirítsd illatosra. Addig kell kavargatni, amíg meg nem érzed az illatát. Ha odapirul, az sem baj, csak markánsabb ízre számíts. Vedd le a tűzről és várd meg, hogy kihűljön és őrölj belőle lisztté 100g-ot, a többi maradhat úgy, ahogy van.
2. Verd habosra a cukrot a tojással. Ez azért fontos, mert sütéskor a kekszeken vékony fényes réteg képződik ettől és az állaga is sokkal izgalmasabb lesz. A habosra kevert tojáshoz add hozzá a vajat, ezt is keverd el, majd jöhet a zabpehelyliszt, meg az egészben hagyott zabpehely, a liszt, a kakaó, a szódabikarbóna és az apró kockákra vágott étcsoki is. Keverd el jól!
3. Melegítsd be a sütőt 200 fokra, és teríts sütőpapírt 2 tepsibe. Egy kiskanállal diónyi gombócokat mérj ki a tésztából a sütőpapírra, kb 5cm-re egymástól (inkább picit több). A gombócokat vizes kézzel lapítsd szét, kb 0,5cm vastagságúakra. Nem kell nagyon precízen.
4. Tedd a tepsiket az előmelegített sütőbe és süsd a kekszeket kb.8 percig! Ne várd, hogy piruljanak, akkor jó, ha még nyersnek látszanak, ha túlsütöd kiszáradnak. Várj egy kicsit mielőtt rácsra tennéd őket, mert kezdetben még puhák és eltörhetnek. Ebben azért van jó is: ha sülés közben a kekszek összenőnének, ebben a stádiumban még könnyű szétválasztani őket késsel. Amíg sül, addig készítheted a következő dupla adagot. :-) garantálom, hogy hamar el fog fogyni!