BELGIAN CHOCOLATE WAFFLES / Csokis gofri
INGREDIENTS
85 g butter
150 g Belgian dark chocolate (70 %)
375 ml milk
1 tsp vanilla extract
½ tsp ground cloves
285 g flour
4 tbsp sugar
25 g cocoa powder
½ - ½ tsp salt
7 g dried yeast
3 eggs a pinch of salt
METHOD
1. Melt the butter and 50 g chocolate. Remove from the heat and stir in the milk, vanilla, cloves and remaining finely chopped chocolate. Sieve the flour, sugar, cocoa powder, salt and yeast into the mixer bowl. Mix with the flat beater on speed 1 for 30 seconds.
2. Separate the eggs. Place the wire whisk and mix the chocolate mixture and egg yolks into the flour on speed 6 until you obtain a thick and smooth batter. Transfer to a large bowl, cover and leave at room temperature for 1 hour.
3. Clean and dry the mixer bowl and wire whisk thoroughly. Whisk the egg whites and salt on speed 8 until stiff. Fold the egg whites into the batter with a large metal spoon.
4. Heat the waffle iron according to the manufacturer's instructions. Pour enough batter into the iron to coat the base thinly, then close the iron and cook the waffles for 3 to 4 minutes. The waffles are cooked when they can easily be removed from the iron.
You can keep the dough in the fridge for up to 2 days and have fresh,warm waffles for breakfast any time you want.
CSOKIS GOFRI
HOZZÁVALÓK:
125 g puha vaj
125 g cukor
3 nagy tojás
1 zacskó vaníliás cukor
250 g fehér kenyérliszt
1/2 tk sütőpor
1 tábla étcsoki
1 tk só
4 ek cukrozatlan kakaópor
5 dl tej
Vanília krém:
4 tojás sárgája
3 púpozott ek liszt
4 ek cukor
6 dl tej
vaníliaaroma
1. Először készítsd el a krémet: Keverd el a tojások sárgáját a cukorral, majd szórd bele a lisztet és lassan csorgatva hozzá a tejet keverd az egészet csomómentesre. Add a keverékhez a vaníliaaromát vagy egy vaníliarúd kikapart magjait. Sűrítsd be kis lángon folyamatosan keverve, és ha kész, öntsd át egy hideg, zárható edénybe. Tedd félre, amíg kihűl.
2. A gofrihoz olvaszd fel a csokoládét.
3. A tojásfehérjét verd kemény habbá és tedd félre. A tojások sárgáját keverd habosra a cukorral, add hozzá a puha vajat és a többi összetevőt az olvasztott csokoládéval együtt. Keverd őket jól össze, majd a legvégén forgasd bele lágyan a tojásfehérjéből vert habot.
4. Megsütheted a tésztát azon nyomban, de ha zárható edénybe teszed a nyers tésztát, egy-két napig kiválóan eláll a hűtőben, és a frissen sült gofri bearanyozza a reggeleiteket.
Megjegyzés: érdemes beszerezned egy nagy kapacitású gofrisütőt, ami kellő hőmérsékleten szinte roppanósra süti meg a tésztát. A kis kapacitású olcsóbb verziókon amikor felgyullad a zöld lámpa, a gofri még szinte nyers és ebben az állapotában nem is tartja meg a formáját.