Chicken tagine with figs and almond
INGREDIENTS
serves 4
4 darab csirke felsőcomb
só és frissen őrölt fekete bors
1 csokor újhagyma / 1 vöröshagyma
1 duci gerezd fokhagyma
1 csipetnyi sáfrány + 2 csipetnyi só
3 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál méz
1 fahéjrúd
1 nagy marék mandulabél
6 szem aszalt füge
kb. 4dl víz
METHOD
1. A húsokat sózd és borsozd meg majd tedd félre. Karikázd fel az újhagyma fehér szárát, zúzd pépesre a fokhagymát, mozsárban kevés sóval törd össze a csipetnyi sáfrányt, hogy a színét átvegyék a sószemcsék. 2. Készítsd el a fűszeres hagymaalapot. Ehhez az olajat öntsd bele egy akkora lábosba, amelyben később elférnek egymás mellett a csirkedarabok, és ha már meleg, fonnyaszd meg rajta az újhagymakarikákat. ehhez add hozzá a fokhagymapépet, és amikor illatozni kezd, vedd le az edényt a tűzről. Keverd bele a sáfrányos sót, az őrölt köményt meg az őrölt gyömbért, fektetsd a tetejére a csirkedarabokat, majd csorgasd körėjuk a mézet. Tedd az edénybe a fahéjrudat, mandulát meg a félbevágott aszalt fügéket is, és öntsd fel annyi vizzel, hogy a csirkedarabokat majdnem ellepje. Erős tűzön forrald fel a tagine-t, majd vedd közepesre a lángot, és fedd le az edényt úgy, hogy azért egy kis résen tudjon szivárogni belőle a gőz. Kb. 45 perc fő puhára.