Tepsiben sült csirkés-gombás tészta (spaghetti tetrazzini)
HOZZÁVALÓK:
4 lebőrőzött, kicsontozott, falatnyi darabokra vágott csirkecomb
2 gerezd fokhagyma
500 g megtisztított, széttördelt vegyes friss gomba
200 ml fehérbor
300 g száraz spagetti
500 ml habtejszín
200 g reszelt parmezán
1 csokor bazsalikom letépkedett levelei
2 ág kakukkfű
1 kis csokor oregano
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). Melegíts fel egy akkora serpenyőt, hogy minden összetevő elférjen benne, és löttyints bele olívaolajat. Vágd falatnyi darabokra a csirkecombokat, sózd-borsozd meg és kapasd szép pirosra az olajon.
2. Tedd egy tányérra az elkészült csirkét és ugyanabba a serpenyőbe önts még olajat és add hozzá a fokhagymát, a friss zöldfűszereket és a gombát. Párold egy ideig majd öntsd hozzá a bort, és kicsit mérsékeld a lángot.
3. Ezalatt bő, forró sós vízben főzd ki a spagettit a csomagoláson megadott utasítás szerint, és szűrd le. Tedd a csirkét a tejszínes gombához, öntsd hozzá a tejszínt és forrald föl vele, majd zárd el alatta a lángot. Fűszerezd sóval és frissen őrölt fekete borssal.
4. Add hozzá a leszűrt spagettit a tejszínes csirkeszószhoz, és alaposan keverd össze vele. Szórd rá a parmezán egyharmadát meg a bazsalikomot, és újból kavard át. Kanalazd az egészet egy tűzálló sütőtálba vagy tapadásmentes tepsibe, hintsd rá a maradék sajtot, és addig süsd a sütőben, amíg ropogós aranybarnára sül.
5. Adagold tányérokra, spricceld meg extra szűz olíva- olajjal meg a parmezán maradékával, utána tálalhatod.