Fokhagymás kifli
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
500g finomliszt
2 tk só
1 tojás
100g joghurt
200ml langyos víz
2 ek olaj
30 g élesztő / 2tk szárított élesztő
150 g vaj
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
1 tojás
fekete hagymamag
ELŐKÉSZÍTÉS: KB. 30 PERC
KELESZTÉS: KB. 2 ÓRA
SÜTÉS: KB.20 PERC
1. Az élesztőt keverd el a langyos vízzel! Hagyd, hogy egy kicsit felhabosodjon majd add a tészta többi összetevőjéhez. Addig gyúrd kézzel vagy géppel, amíg szép sima és fényes tésztát kapsz.
2. Fedd le és tedd egy órára a hűtőbe!
3. A megkelt tésztát óvatosan helyezd egy belisztezett gyúródeszkára. Vágd 5 egyforma darabba és gömbölyítsd egyesével. A puha vajba préseld bele a fokhagymagerezdeket, és keverd jól össze.
4. A belisztezett felületen nyújts kb. 24 cm átmérőjű körlapokat a bucikból. Kend meg az első lap tetejét a vaj ötödével, teríts rá egy tésztalapot. Ezt addig ismételd, amíg az összes tészta elfogy. Az utolsó tetejére is jusson vaj!
5. Ezután a rétegezett tésztát nyújtsd kb. 5mm vastagra, ügyelve, hogy továbbra is kör alakú maradjon. Pizzavágóval vágd 16 egyforma cikkre, amiket nem túl szorosan tekerj fel kiflinek.
6. Boríts sütőpapírt két nagy sütőlemezre, és fektetsd rá a kifliket, kellő távolságot hagyva közöttük. Hideg helyen egy órán át keleszd. Közben melegítsd elő a sütőt 210 °C-ra.
7. A megkelt kifliket kend meg felvert tojással, mindegyiknek tetejére szórj fekete hagymamagot és kb. 20 perc alatt süsd aranyszínűre. Rácson hagyd őket hűlni.
A fokhagyma mellett 1 evőkanál apróra vágott rozmaringgal is ízesítheted. Készítéskor folyamatosan tartsd hidegen a tésztát és a tölteléket, különben sütés közben kifolyik a vaj.