Bécsi karika
HOZZÁVALÓK
a kekszhez:
275g hűvös, de puha vaj
300g liszt
125g cukor
1 evőkanál kakaó
4 evőkanál tej
1 teáskanál fahéj
az étcsokis krémhez:
150g étcsokoládé (70%kakaótartalmú)
125g vaj
35g cukor
1 tojás
a tejcsokis töltelékhez:
150g tejcsokoládé
125g vaj
1 tojás
1 púpozott evőkanál kakópor
ELKÉSZÍTÉS:
1. Minden kizárólag a vajon múlik. A minőségén és a hőmérsékletén. Margarinnal eszedbe se jusson megkísérelni! Vaj kell tehát, méghozzá puha. A hűtőből kivéve a mikroban 600KW - 25/30mp alatt eléri a megfelelő állagot. Vigyázz! Jobb ha picit keményebb a vaj mint ha már az alja folyós.
2 A puha vajat keverd el a keksz többi hozzávalóival egy tálban (lehet robotgéppel is a tésztákhoz való lapáttal). A porcukorra vigyázz, tényleg por legyen, mert az apróbb csomók eltömíthetik a csillagalakú nyílást a nyomóformában és spagettit fog formázni a tésztád rózsa helyett. Olyan állagú tésztát kell kapnod, amit habzsákból/keksz készítő gépből kinyomva megőrzi a formáját.
3. A tésztából formázz kézzel akkora hengert, ami belefér a nyomózsákba/gépbe. Szereld rá a csillagalakú nyílásos fejet, a másik oldalon tuszkold bele a tésztát, pöcköld ki az adagoló billentyűt ami megakadályozná a folyamatos nyomást és rajta! Folyamatosan nyomva rajzolj karikákat/csigákat a sütőpapírra egymástól 4-5 cm-re.
4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd a kekszeket kb. 6-8 percig, majd lapáttal óvatosan emeld át rácsra és hagyd kihűlni!
5. A krémhez olvaszd meg a vajat és a csokit. Üsd egy keverőtálba a tojást, add hozzá a cukrot, erre öntsd a nem túl forró olvasztott csokis egyveleget és robotgéppel (habverő fejjel) addig keverd a masszát, amíg meg nem keményedik és el nem válik az edény falától! Ha nem akar így cselekedni, a csokis szósz túl meleg volt. Hagyd hűlni vagy mehet bele még egy tojás. A krémnek keményebb puding állagúnak kell lennie. A kihűlt kekszeket ragaszd össze egy-egy kiskanálnyi csokikémmel és tedd félre őket. Elidőzhetnek a hűtőben is, másnapra mindenképpen megpuhulnak.