Sörkifli




HOZZÁVALÓK

a tésztához:
150 ml langyos tej 
200 ml langyos víz 
1 tk cukor 
30 g élesztő 
600 g finomliszt 
1tk só 
50 ml olaj

töltelék: 
120 g puha vaj 
1 tk só

a tetejére: 
fekete hagymamag vagy szezámmag vagy só

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel dagaszd szép sima tésztává. Mint az eddigi receptek esetében, most is alapfeltétel, hogy a tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához. Amikor kész, fedd le és kb. 45perc alatt keleszd a duplájára.

2.  Amíg kel a tészta, keverd össze a vajat meg a sót és tedd félre. Ha a tészta megkelt, tedd egy kilisztezett felületre a bucit és vágd négyfelé. Mind a négy részt formázd gömb alakúra és letakarva hagyd pihenni őket még 15 percig.

3. Ha leketyegett az idő, (belisztezett felületen) nyújtsd ki a gombócokat 26 cm át- mérőjű körré. (Ha nem alapfelszerelés a konyhádban a vonalzó, akkor nagyjából kistányér méretűre. :-) ) Kend meg az egyik tésztakör tetejét vajjal és borítsd rá a másikat! Most nyújtsd őket együtt 30-35 cm átmérőjű körré (kb. pizzaméret). A lényeg, hogy a tészta 3mm vastag legyen. Ezután vágd a tésztakört 16 egyforma cikkre, majd tekerd fel egyenként a szeleteket kiflinek. Az egész procedúrát ismételd meg a maradék két tésztakörrel is. 

4. A kifliket tedd sütőlemezre kb. 5 cm távolságra egymástól, takard le őket és hagyd kelni 30 percen keresztül. Az idő lejárta előtt melegítsd elő a sütőt 210 fokra. A megkelt kifliket mielőtt a sütőbe tennéd, megkenheted tojással és megszórhatod a tetejüket az általad választott maggal vagy nagyszemű sóval. nálunk a tojással való kencézés (számomra érthetetlen okból) nem örvend nagy népszerűségnek –, ha esetleg te sem szereted vagy elfelejted, nem gond, valamilyen csoda folytán a rászórt magok így is a helyükön maradnak.










Popular Posts