Sörkifli
HOZZÁVALÓK
a tésztához:
150 ml langyos tej
200 ml langyos víz
1 tk cukor
30 g élesztő
600 g finomliszt
1tk só
50 ml olaj
töltelék:
120 g puha vaj
1 tk só
a tetejére:
fekete hagymamag vagy szezámmag vagy só
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel dagaszd szép sima tésztává. Mint az eddigi receptek esetében, most is alapfeltétel, hogy a tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához. Amikor kész, fedd le és kb. 45perc alatt keleszd a duplájára.
2. Amíg kel a tészta, keverd össze a vajat meg a sót és tedd félre. Ha a tészta megkelt, tedd egy kilisztezett felületre a bucit és vágd négyfelé. Mind a négy részt formázd gömb alakúra és letakarva hagyd pihenni őket még 15 percig.
3. Ha leketyegett az idő, (belisztezett felületen) nyújtsd ki a gombócokat 26 cm át- mérőjű körré. (Ha nem alapfelszerelés a konyhádban a vonalzó, akkor nagyjából kistányér méretűre. :-) ) Kend meg az egyik tésztakör tetejét vajjal és borítsd rá a másikat! Most nyújtsd őket együtt 30-35 cm átmérőjű körré (kb. pizzaméret). A lényeg, hogy a tészta 3mm vastag legyen. Ezután vágd a tésztakört 16 egyforma cikkre, majd tekerd fel egyenként a szeleteket kiflinek. Az egész procedúrát ismételd meg a maradék két tésztakörrel is.
4. A kifliket tedd sütőlemezre kb. 5 cm távolságra egymástól, takard le őket és hagyd kelni 30 percen keresztül. Az idő lejárta előtt melegítsd elő a sütőt 210 fokra. A megkelt kifliket mielőtt a sütőbe tennéd, megkenheted tojással és megszórhatod a tetejüket az általad választott maggal vagy nagyszemű sóval. nálunk a tojással való kencézés (számomra érthetetlen okból) nem örvend nagy népszerűségnek –, ha esetleg te sem szereted vagy elfelejted, nem gond, valamilyen csoda folytán a rászórt magok így is a helyükön maradnak.