Pita
Nagyon könnyű elkészíteni, bár számomra teljesen misztikus, hogy mitől válik ketté a belseje. Számtalanszor sütöttem már, de hol így, hol úgy sikerül, annak ellenére, hogy mindig ugyanabból az alapanyagból dolgozom és pontról pontra betartom a játékszabályokat. Amióta a családom rájött, hogy milyen felesleges megtömni a pitát (kevesebb fér bele, mint a tányérra) azóta nem csinálok belőle nagy problémát, csak élvezem a végeredményt.
HOZZÁVALÓK 6 nagy vagy 10 kisebb darabhoz:
350 g fehérítetlen fehér kenyérliszt + a szóráshoz
210 ml víz
1 evőkanál olívaolaj
1.5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
25 g friss élesztő
ELKÉSZÍTÉS:
1. A hozzávalókat dagaszd géppel vagy kézzel rugalmas tésztává: az az ideális álla- pot, ha nem ragad sehova. Tedd a tésztát egy liszttel meghintett felületre és dögönyözd át. Vágd 6 vagy 10 részre, attól függően, hogy mekkora pitákat szeretnél. formázz mindegyik kis buciból egy-egy szép gömböt, takard be egy finoman beolajozott fóliával és pihentesd őket 10 percig.
2. Ha lejárt az idő, nyújtsd egyenként 5 mm vastag körré a gömböket és sorakoztatsd őket egy vagy több sütőpapírra (nem kell nagyon távol, már alig fognak dagadni.) Szórd meg liszttel a tetejüket és hagyd őket pihenni amíg előmelegíted a sütőt 230 fokra.
3. A sütőlemezeket hagyd bent, hogy ők is átforrósodjanak. Ha a sütő bemelegedett, óvatosan vedd ki a sütőlemezeket és húzd rájuk sütőpapírral együtt a pitákat. Mehetnek (akár egyszerre is) a sütőbe 5-8 percre. Ha elválós lesz a pitád, azt azonnal látni fogod, mert pillanatok alatt úgy fog kinézni, mint egy lufi. Ha nem, ne keseredj el, ettől az íze nem változik.
4. Tálalás előtt pirítsd át mindkét oldalát a pitáknak, akár serpenyőben, akár grillen! Ha nem fogy el az utolsó szálig, akkor a maradékot hagyd kihűlni, tedd nyugodtan fagyasztó zacskóba és mehet a mélyhűtőbe, kiolvasztva pont olyan lesz, mintha akkor sütötted volna.