fokhagymás-korianderes naan kenyér
Különféle ízesítésekkel ismert, de számomra a fokhagyma és a koriander találkozása maga a csoda! Illatos, egzotikus, mesés. Készen is lehet kapni, de ez a recept sajnos mindent fölülmúl.
HOZZÁVALÓK 10 darabhoz:
200 ml víz
50 g friss élesztő
120 ml natúr joghurt
560 g fehér kenyérliszt
2 gerezd fokhagyma (összezúzva)
2 teáskanál fekete hagymamag
2 teáskanál őrölt koriander (mag)
2 teáskanál só
1 evőkanál méz
2 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál koriander zöld (apróra vágva)
ELKÉSZÍTÉS:
1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel dagaszd rugalmas tésztává. Utána NEM kell keleszteni, azonnal ugorhatunk a „melegítsd elő a sütőt” részhez! szóval... melegítsd is elő a sütőt 230 fokra úgy, hogy a sütőlemezeket/tepsiket bent hagyod!
2. Addig, amíg mindannyian elérik a megfelelő hőfokot, tedd a tésztát vékonyan meglisztezett felületre, dögönyözd át és vágd 10 felé. Mindegyiket nyújtsd csepp alakúra. (sokkal könnyebb, mint tökéletes kört formázni)
3. Helyezd a kész lepénykéket sütőpapírra és kend meg olajjal vagy olvasztott vajjal.
4. Ha a sütő felforrósodott, óvatosan vedd ki a tepsiket/sütőlemezeket, húzd rájuk a sütőpapíron sorakozó naan kenyérkéket és told vissza őket a sütőbe. Sütheted egyszerre is az összeset, csak tartsd szemmel az alsó tepsit, mert az (nálunk) gyorsabban sül!
5. Hamarosan mesés illat fogja betölteni a konyhát, de tilos előbb kivenni, mint ahogy elkezd barnulni a széle! ez kb. 5-8 perc. akárcsak a pitát, ezt is átpirítom serpenyőben, mielőtt az asztalra teszem. A megmaradt lepénykék, ha kihűltek, a fagyasztóban végzik. Mikrohullámú sütőben pillanatok alatt kiolvadnak, ha szükség lenne rájuk...és ez nálunk gyakran előfordul.