fokhagymás-korianderes naan kenyér




Különféle ízesítésekkel ismert, de számomra a fokhagyma és a koriander találkozása maga a csoda! Illatos, egzotikus, mesés. Készen is lehet kapni, de ez a recept sajnos mindent fölülmúl.

HOZZÁVALÓK 10 darabhoz: 

200 ml víz 
50 g friss élesztő 
120 ml natúr joghurt 
560 g fehér kenyérliszt 
2 gerezd fokhagyma (összezúzva) 
2 teáskanál fekete hagymamag 
2 teáskanál őrölt koriander (mag) 
2 teáskanál só 
1 evőkanál  méz 
2 evőkanál  olvasztott vaj 
2 evőkanál koriander zöld (apróra vágva)

ELKÉSZÍTÉS:

1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel dagaszd rugalmas tésztává. Utána NEM kell keleszteni, azonnal ugorhatunk a „melegítsd elő a sütőt” részhez! szóval... melegítsd is elő a sütőt 230 fokra úgy, hogy a sütőlemezeket/tepsiket bent hagyod! 

2. Addig, amíg mindannyian elérik a megfelelő hőfokot, tedd a tésztát vékonyan meglisztezett felületre, dögönyözd át és vágd 10 felé. Mindegyiket nyújtsd csepp alakúra. (sokkal könnyebb, mint tökéletes kört formázni) 

3. Helyezd a kész lepénykéket sütőpapírra és kend meg olajjal vagy olvasztott vajjal. 

4. Ha a sütő felforrósodott, óvatosan vedd ki a tepsiket/sütőlemezeket, húzd rájuk a sütőpapíron sorakozó naan kenyérkéket és told vissza őket a sütőbe. Sütheted egyszerre is az összeset, csak tartsd szemmel az alsó tepsit, mert az (nálunk) gyorsabban sül! 

5. Hamarosan mesés illat fogja betölteni a konyhát, de tilos előbb kivenni, mint ahogy elkezd barnulni a széle! ez kb. 5-8 perc. akárcsak a pitát, ezt is átpirítom serpenyőben, mielőtt az asztalra teszem. A megmaradt lepénykék, ha kihűltek, a fagyasztóban végzik. Mikrohullámú sütőben pillanatok alatt kiolvadnak, ha szükség lenne rájuk...és ez nálunk gyakran előfordul.








Popular Posts