Hollandi mártás (grillezett tonhalhoz)
HOZZÁVALÓK
3 tojás sárgája
100g vaj
50ml fehérborecet
1 teáskanál szemes bors (zöld-, fekete-, fehér-, és rózsabors vegyesen)
1 db babérlevél
1 szál zöldhagyma (vagy egy negyed hagyma apróra vágva)
só, bors
200ml szójatejszín
1-2 teáskanál porcukor
ELKÉSZÍTÉS
1. A bors keveréket mozsárban törd durvára. A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtiszított, felszeletelt hagymával forrald addig, amíg az ecet kb. a felére csökken. (kb. 2-3 evőkanálnyira lesz szükséged.
2. Szűrd le az ecetet és tedd félre amíg a vajat felkockázod.
3. Az ecetet keverd el a tojások sárgájával egy olyan lábosban amit vízgőz felett tudsz használni.
4. Forralj vizet egy lábosban amibe beleillik a lábosod és nem ér az alja a vízbe. Vízgőz felett a leszűrt ecetből, a tojások sárgájából sűrű krémet kell főznöd (folyamatos keverés mellett) úgy, hogy közben fokozatosan adagolod hozzá a vajdarabkákat.
5. Amikor a vaj elolvad és elég sűrű a krém, vedd le a tűzről a tálkát és ízesítsd sóval borssal. Itt véget is ér a “hivatalos” hollandi mártás elkészítése.
6. DE: Nekünk túl intenzív a végeredmény, ezért szójatejszínnel szoktam higítani. Azért nem rendes tejszínnel mert a szójás cucc magában is elég sűrű és zselés, így a mártás állagát nem változtatja meg. A cukor azért kell bele mert megszelidíti az ecetet – rá is fér.