Snidlinges-sonkás káposztasaláta
HOZZÁVALÓK 4 főre
450g káposzta
300 g főtt sonka
2 csupor snidling
100ml tejszín
100-150g tejföl
2 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál porcukor
só és frissen őrölt fekete bors
A pirítóshoz:
12 szelet kenyér
5 deka puha vaj
2 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt fekete bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. A káposztát aprítsd kis darabokra (aprítóval akár). Vágd a főtt sonkát apró falatokra majd mindkettőt tedd egy keverőtálba. Add hozzá az apróra vágott snidlinget, a tejszínt, a tejfölt, a fehérborecetet, és a porcukrot, majd sózd-borsozd majd keverd jó össze. Ha túl száraznak ítéled meg adhatsz még hozzá tejfölt vagy tejszínt, ahogy gondolod, de ne felejtsd el kiigazítani utána a fűszerezést.
2. Pirítsd meg a kenyér szeleteket.
4. Egy kis tálkában keverd el a puha vajat a finomra zúzott fokhagymagerezdekkel, sózd, borsozd.
5. Amikor kenyérszeletek megpirultak, még azon melegében kend meg öket a fokhagymás vajjal, aztán púpozd rá a kelkáposztás-sonkás salátát. Persze ezt az asztalnál is megteheti mindenki saját magának. :-)
MEGJEGYZÉS: frissen sült kenyérrel is isteni.