Mézeskalács
Ezt a recept saját fejlesztés. Olyan mézeskalácsot akartam, ami azon nyomban ehető. Nincs kiábrándítóbb, mint amikor hetekig kell várni arra, hogy bele tudj harapni. Mottó: Ha megcsináltam legyen már kész! – Ennyit a türelemről.
HOZZÁVALÓK:
250 g méz
500 g liszt
100g cukor
125 g vaj
2 teáskanál vaníliaroma
1 tojás + 1 sárgája
2 teáskanál kakaó
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál fahéj
1.5- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
a díszítéshez:
1 tojásfehérje
kb. 200g porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
1. A hozzávalókat morzsold össze kézzel egy nagy tálban. A vajat nem kell megolvasztani, így a gyúrásnak igencsak neki kell veselkedni. jó hír: viszonylag hamar összeállnak az alapanyagok, de addig ne hagyd abba amíg a tészta homogén nem lesz.
2. Az összes forrásanyag szerint pihentetni kéne egy darabig, de ezt én mindig kihagyom. Ennek köszönhetően kicsit reped majd a széle nyújtás közben, de oda se neki! Nyújtsd nagyjából 3mm vastagra/vékonyra a tésztát.
3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Amíg a sütő melegszik lemeccselhetitek, hogy ki milyen figurákat szeretne. Szaggasd ki őket a tésztából és lehetőség szerint egy tepsire hasonló méretű mézeskalács figurák kerüljenek.
4. Egyszerre két tepsivel szoktam a sütőbe tenni, de akkor folyamatosan ellenőrizni kell, mert az alsó túl gyorsan barnul. 5-8 perc alatt sülnek meg a mézeskalácsok mérettől függően. Ha nagyon megbarnulnak, sajnos rághatatlanok lesznek és egy hetet is várni kell ahhoz, hogy megpuhuljanak. Sütés után rácson hagyd kihűlni őket vagy lehetőleg vízszintes felületen.
5. A cukormázhoz a tojásfehérjét verd habbá és ehhez adagold folyamatosan a porcukrot. A cukros elegyet töltsd nyomózsákba (én finomabb, kisméretű nejlonzacsiba szoktam és csak egy 1mm-nyi lyukat vágok rá, így nagyon finom vonalakat lehet vele húzni, annál is inkább, mert a kezed melegétől egyre folyósabb lesz a krém). Ezzel díszítsd a kihűlt mézeskalácsokat. Minél diszkrétebb a dekor, annál kevésbé lesz édes a végeredmény!