Mézeskalács




Ezt a recept saját fejlesztés. Olyan mézeskalácsot akartam, ami azon nyomban ehető. Nincs kiábrándítóbb, mint amikor hetekig kell várni arra, hogy bele tudj harapni. Mottó: Ha megcsináltam legyen már kész! – Ennyit a türelemről.


HOZZÁVALÓK:


250 g méz 

500 g liszt

100g cukor 

125 g vaj 

2 teáskanál vaníliaroma 

1 tojás + 1 sárgája 

2 teáskanál  kakaó 

2 teáskanál  sütőpor 

2 teáskanál  gyömbér 

1 teáskanál  fahéj 

1.5- 2 teáskanál  őrölt szegfűszeg


a díszítéshez: 

1 tojásfehérje 

kb. 200g porcukor


ELKÉSZÍTÉS:


1. A hozzávalókat morzsold össze kézzel egy nagy tálban. A vajat nem kell megolvasztani, így a gyúrásnak igencsak neki kell veselkedni. jó hír: viszonylag hamar összeállnak az alapanyagok, de addig ne hagyd abba amíg a tészta homogén nem lesz. 


2. Az összes forrásanyag szerint pihentetni kéne egy darabig, de ezt én mindig kihagyom. Ennek köszönhetően kicsit reped majd a széle nyújtás közben, de oda se neki! Nyújtsd nagyjából 3mm vastagra/vékonyra a tésztát. 


3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Amíg a sütő melegszik lemeccselhetitek, hogy ki milyen figurákat szeretne. Szaggasd ki őket a tésztából és lehetőség szerint egy tepsire hasonló méretű mézeskalács figurák kerüljenek.


4. Egyszerre két tepsivel szoktam a sütőbe tenni, de akkor folyamatosan ellenőrizni kell, mert az alsó túl gyorsan barnul. 5-8 perc alatt sülnek meg a mézeskalácsok mérettől függően. Ha nagyon megbarnulnak, sajnos rághatatlanok lesznek és egy hetet is várni kell ahhoz, hogy megpuhuljanak. Sütés után rácson hagyd kihűlni őket vagy lehetőleg vízszintes felületen.


5. A cukormázhoz a tojásfehérjét verd habbá és ehhez adagold folyamatosan a porcukrot. A cukros elegyet töltsd nyomózsákba (én finomabb, kisméretű nejlonzacsiba szoktam és csak egy 1mm-nyi lyukat vágok rá, így nagyon finom vonalakat lehet vele húzni, annál is inkább, mert a kezed melegétől egyre folyósabb lesz a krém). Ezzel díszítsd a kihűlt mézeskalácsokat. Minél diszkrétebb a dekor, annál kevésbé lesz édes a végeredmény!













Popular Posts