Karamelles diótorta
HOZZÁVALÓK
a tésztához:
200 g finomliszt
100g hideg vaj
100g porcukor
2 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál hideg víz
1 csipet só
a töltelékhez:
220g dióbél
130g cukor
4 evőkanál víz
300 ml tejszín
20g vaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. kezdd a töltelékkel: a diót mozsáraban törd apróra, de ne tedd az aprítóba mert fontos, hogy a végeredmény kicsit darabos legyen.
2. A cukrot 4 evőkanál vízzel egy közepes lábosban, (nagy lángon) folymatosan kevereve forrald fel. Ha elolvadt, további 10 percig kis lángon kevergetés nélkül tartsd forrásban. Ha sárgás a színe, vedd le a tűzről és nagyon óvatosan, kis adagokban öntsd hozzá a tejszínt. Vigyázz! nagyon fröcsköl! Tedd vissza az edényt a tűzre és forrald fel ismét, hogy az esetleges karamell darabok feloldódjanak. Ha kicsit besűrűsödött, vedd le a tűzről és keverd bele a diót. Hagyd hűlni a szószt amíg elkészíted a tésztát
3. A tészta hozzávalóit villával vagy robotgéppel dolgozd össze, majd gyúrd át egy kicsit! igyekezz hogy minél kevesebbet érintkezzen a kezed melegével, mert így omlósabb marad a tészta. Ha van időd beteheted a hűtőbe 30 percre, ha nincs, dolgozz vele tovább. A tészta kétharmad részét nyújtsd ki kb. 5mm vastagra (akkorára, hogy a 22cm-es tortaformába simítva legalább 5cm-es pereme maradjon.) Lisztezd be a tetejét és csavard fel a sodrófára. Emeld az előkészített (kivajazott kilisztezett) forma fölé és lassan, óvatosan hengergesd le róla, hogy lazán beleüljön a formába. Néha beszakad, de mivel tésztáról van szó, a probléma orvosolható.
4. Ha a formában van a tészta és összeillesztetted az elszakadt részeket, öntsd rá a kihűlt diós keveréket és egyengetsd el. Nyújtsd ki a maradék tésztát kb. 19cm-esre és takard be vele a szószos részt. Az oldalán túllógó tésztát hajtogatsd vissza és finoman nyomkodd össze azzal a tésztalappal, amivel befedted a tetejét. A tortát 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig süsd, amíg szép aranybarna nem lesz. Hagyd a fomában kihűlni mielőtt egy tálra borítanád. Igen, ezt ügyesen kell, hogy ne törjön ketté és az illesztések alulra kerüljenek. Hagyd teljesen kihűlni mielőtt felvágnád, hogy a belső karamelles töltelék kissé megszilárduljon.